Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Drogy a jejich účinky

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Denně dodávají miliony lidí na celém světě svým tělům drogy. Kupodivu to dělají i tehdy, popíjejí-li svoji osvěžující kávu či čaj, nebo relaxují se sklenkou vína. Pokud je užíváme přiměřeně, jsou takové drogy relativně neškodné. V mnoha částech světa není jejich užívání nijak protizákonné.

Jiné druhy drog jsou nebezpečné a jejich pěstování a distribuce jsou nezákonné. Sem patří látky jako heroin a různé amfetaminy a člověk, který je má u sebe, či je bere, se může dostat do střetu se zákonem. Tyto drogy zabíjejí.

Legální „drogy“:

· Alkohol
Alkohol je nejrozšířenější společenská droga a pije se téměř všude na světě. Ovlivňuje mozek dvěma způsoby. Je to anestetikum, které otupí smyslové vnímání a cítění. Zároveň zpomaluje akce a reakce. Po alkoholu se člověk cítí šťastnější. Nicméně je to stejná situace jako u všech ostatních drog – tento pocit má pouze ten, kdo je pod vlivem alkoholu. Všichni ostatní vidí, že opak je pravda.
Většina lidí dokáže svoji spotřebu alkoholu kontrolovat. Jsou to tzv. příležitostní konzumenti. Dlouhodobým požíváním alkoholu si člověk ničí zdraví a může u něho dojít i k poškození mozku, jater a žaludku.

· Nikotin
Hojně rozšířenou společenskou drogou je nikotin v tabáku. Kouření sušených a dále zpracovaných listů tabákové rostliny také škodí fyzicky. Především kouření cigaret bývá častou příčinou různých typů rakoviny.
Nikotin sám o sobě může mít povzbuzující účinky, člověk se po něm cítí mnohem bdělejší a aktivnější. U kuřáků se brzy projeví tzv. tolerance, což je potřeba stálého zvyšování dávky k dosažení původního účinku. Také se může dostavit psychická závislost.

· Kofein
Podobně jako nikotin je i kofein alkaloid. Získává se z listů čajovníků nebo plodů kávovníků. Kofein je také obsažen v kakau a v některých nealkoholických nápojích.
Účinek kofeinu se projevuje stimulací mozkové činnosti, snižováním pocitu únavy a hladu. Při rozumné konzumaci kávy a čaje je denní dávka kofeinu přiměřeně malá.

Nelegální drogy:

· Marihuana
Marihuana se vyráběla s indického konopí. Po ní se člověk cítí uvolněný, klidný, je vnímavější k okolí, mnohem jistější a nápaditější. Všeobecně řečeno, ve srovnání s jinými, tvrdšími drogami se zdá, že marihuana není silně návyková. Výzkumy prokazují, že problémy způsobené užíváním marihuany jsou menší než ty, které způsobuje alkohol nebo tabák. V některých zemích se vedou kampaně za změnu legislativy a v tom smyslu, aby byly zrušeny tresty za její užívání.

· Barbituráty
Lékaři někdy předepisují synteticky vyráběné drogy proti nespavosti nebo na potlačení úzkosti. V dnešní době se barbituráty nepředepisují tak často jako dřív a jejich využití v lékařství je pečlivě kontrolováno, protože nadměrné podávání přinášelo vznik tolerance a zvyšovala se fyzická i psychická závislost.

· Amfetaminy
Tyto drogy se rovněž vyrábějí synteticky a říká se jim „budíček“ nebo povzbuzující drogy. Člověk který je užívá, se po nich cítí nabitý energií a je velice činorodý. Urychlují v těle probíhající chemické procesy a reakce a uvolňují energii. Kdysi se používali jako tablety na hubnutí. Avšak pocit „nahoře“ je brzy vystřídán pocitem smutku, depresí a únavou. Problém je v psychické závislosti a vzniku tolerance.

· Halucinogeny
Do halucinogenů zařazujeme různé skupiny drog. Některé jsou přírodního původu, např. lysohlávky, jiné se vyrábějí laboratorně jako třeba LSD, což je bezbarvá krystalická látka.
Tyto drogy působí silně na vědomí a na smysly a na způsob, jakým uživatel vnímá svět. U většiny halucinogenů není velké nebezpečí fyzické závislosti a z dlouhodobého pohledu se zdá, že nezpůsobují ani vážnou psychickou závislost. Vytvářejí ovšem problém tolerance.

· Opiáty
Opium, morfium a heroin se získávají s nezralých makovic máku setého. Člověk se po nich na chvíli cítí ospalý, klidný, někdy dokonce má dobrou náladu, či je šťastný. Lékaři tyto drogy používají k tlumení bolesti. Je to však mimořádně silná a nebezpečná látka a kromě potřeby zvyšování dávek se u nich vyvíjí i těžká závislost. Předávkování může i zabít. Odvykání je často prováděno pod lékařským dohledem.

· Kokain
Kokain se získává s listů koky. Člověk se po požití této drogy cítí plný energie a života, někdy dokonce až v euforii. Ačkoliv někteří lidé tvrdí, že berou kokain jako drogu společenskou nebo taky tzv. odpočinkovou, jiní jsou na něm psychicky závislý.


Důvodem braní drog bývá ze společenského pohledu to, že je to jakási „ společenská berlička“. Droga pomáhá uživateli cítit se bezstarostně, uvolněně, otevřeně a přátelsky. Lidé také utíkají od celé řady problémů. Nemyslí však na následky svých někdy až zbrklých činů.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT